Alin Moga


Data şi locul naşterii: 24 februarie 1975,

Bobohalma, jud.Mureş, România.

Studii:

Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” -Târnăveni.

Afiliaţii:

1996 - 1999 – Cursuri de Arte Plastice şi decorative –

Atelierul „A96” – Casa Municipală de Cultură

„Mihai Eminescu” Târnăveni – clasa profesor

Artist Plastic Iuliu Moldovan.

Expoziţii personale şi de grup:

1996 - Pictarea „Parcul Copiilor” – Primăria Municipiului Târnăveni.

1997 - Expoziţie personală „Satul meu” – Casa Municipală de Cultură „Mihai Eminescu”, Târnăveni.

1998 - Expoziţie personală „Peisaj”- Muzeul Municipal de Istorie, Târnăveni.

1999 - Salonul Artelor - Casa Municipală de Cultură „Mihai Eminescu”, Târnăveni.

2000 - 2008 – Îşi stabileşte domiciliul la Roma- Italia unde lucrează şi creează.

-Execută proiecte de Artă Monumentală pentru colecţii particulare.

De mic copil a îndrăgit arta penelului, dând dovadă de reale aptitudini plastice.

Satul natal, aflându-se într-o frumoasă zonă transilvană, în apropierea cursului văii Târnavei Mici, tânărul artist a avut multiple teme de inspiraţie, de la obiceiurile de sărbători, ale portului popular păstrate aproape intacte, până la mirificul peisaj autohton.

Trăind în cultul artei populare, tânărul artist descoperă inepuizabile izvoare de spiritualitate, depozitate de-a lungul vremii. Fiind un autodidact, după o perioadă de nouă ani, timp în care, cu migală şi perseverenţă, acumulează reale deprinderi şi însuşiri ale meşteşugului artistic, păstrând un cult pentru formă, aceasta fiind susţinută atât prin culoare, cât şi prin desen, se lansează în spaţiul creaţiei artistice. Tânărul artist este în permanenţă profund neliniştit, adunând motive şi simboluri de artă populară autohtonă, pictând cu dragoste locurile sale natale, satul Bobohalma cu ale sale case vechi, bătrâneşti, interioarele ţărăneşti de altădată, obiectele de uz casnic devenite piese de muzeu, uliţele satului, toate acestea prezentate într-o monografie pictată a satului românesc transilvan de pe valea Târnavei Mici la sfârşit de secol XX. Prin intermediul imaginii plastice se încearcă conservarea vizuală a autenticului şi a obiceiurilor acestor aşezăminte străvechi.

Din impactul universului cunoaşterii realului printr-o experienţă directă, artistul îşi construieşte un sistem de reprezentare subtil, fiind un bun comentator al realitaţii, constituind pentru oricine un exemplu de muncă, de tenacitate şi de căutare continuă a perfecţiunii artistice, încercând a evoca realitatea palpabilă a lumii, prin legătura ancestrală cu teluricul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu